ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
O semicoarda

Yosemite National Park, July 30, 2018 Cei doi aveau doua semicorzi de 60m (8.5 mm). Erau convinsi ca o semicoarda de 8.5 mm poate opri in siguranta o cadere. Au decis sa foloseasca doar una.

Pasul traseului

Matt, capul de coarda a ajuns la un moment dat intr-un punct delicat. A reusit sa asigure dupa un bolovan continuind sa catare drept pe fatza. Jeff a dezvaluit ultimele lui cuvinte: "Nu catara ceea ce nu poti sa descateri". Jeff a simtit o smucitura, fiind convins ca a reusit sa opreasca caderea. Imediat insa coarda s-a slabit, Matt prabusindu-se pana la baza stancilor.

Semicoarda taiata

Dupa cateva momente de deruta, a tras semicoarda spre el si a vazut ca era taiata. Cel mai probabil coarda s-a frecat de o margine sau de cristale. Victima catara un diedru, la dreapta de singura protectie din lungime.

Lipsa experientei

Investigatiile au confirmat ca o coarda s-ar fi taiat la fel in circumstantele date. Oricum, un astfel de traseu, nu se preteaza la testarea limitelor echipamentului. Mai ales pentru cineva la inceputul carierei de multi-pitch. Ambii cataratori erau foarte capabili.

Orientarea

Totusi, Matthes Crest nu era recomandat cuiva fara experienta alpina. Sunt foarte importanta calitatile legate de orientare si gasirea liniei corecte. La fel de importante sunt aptitudinile in ce priveste traverseurile si descatararea.

Questions    
Vipera
        A B C D E F
🔔
1/2