minte9
LearnRememberTraseul

Yosemite National Park, Matthes Crest, July 30, 2018 Cei doi aveau doua semicorzi de 60m (8.5 mm).

Semicoarda

Erau convinsi ca o semicoarda de 8.5 mm poate opri in siguranta o cadere. Au decis sa foloseasca doar una.

In pas

Matt, capul de coarda a ajuns la un moment dat intr-un punct delicat. A reusit sa asigure dupa un bolovan continuind sa catare drept pe fatza.

Ultimele cuvinte

Jeff a dezvaluit ultimele lui cuvinte: "Nu catara ceea ce nu poti sa descateri". Jeff a simtit o smucitura, fiind convins ca a reusit sa opreasca caderea.

Caderea

Imediat insa coarda s-a slabit, Matt prabusindu-se pana la baza stancilor. Dupa cateva momente de deruta, a tras semicoarda spre el si a vazut ca era taiata!

Frecare

Cel mai probabil coarda s-a frecat de o margine sau de cristale. Victima catara un diedru, la dreapta de singura protectie din lungime.

Investigatii

Investigatiile au confirmat ca o coarda s-ar fi taiat la fel in circumstantele date. Ambii cataratori erau foarte capabili, insa la inceputul carierei de multi-pitch.

Orientarea

Matthes Crest nu este recomandat cuiva fara experienta alpina. Oricum, un astfel de traseu, nu se preteaza la testarea limitelor echipamentului.

Descatarare

Sunt foarte importanta calitatile legate de orientare si gasirea liniei corecte. La fel de importante sunt aptitudinile in ce priveste traverseurile si descatararea.


  Last update: 303 days ago