Alpinism  /  Catarare

  minte9
LearnRemember
R Q

Traseul

4 p86 Yosemite National Park, Matthes Crest, July 30, 2018 Cei doi aveau doua semicorzi de 60m (8.5 mm).

Semicoarda

4 p87 Erau convinsi ca o semicoarda de 8.5 mm poate opri in siguranta o cadere. Au decis sa foloseasca doar una.

In pas

4 p87 Matt, capul de coarda a ajuns la un moment dat intr-un punct delicat. A reusit sa asigure dupa un bolovan continuind sa catare drept pe fatza.

Ultimele cuvinte

4 p88 Jeff a dezvaluit ultimele lui cuvinte: "Nu catara ceea ce nu poti sa descateri". Jeff a simtit o smucitura, fiind convins ca a reusit sa opreasca caderea.

Caderea

4 p88 Imediat insa coarda s-a slabit, Matt prabusindu-se pana la baza stancilor. Dupa cateva momente de deruta, a tras semicoarda spre el si a vazut ca era taiata!

Frecare

4 p88 Cel mai probabil coarda s-a frecat de o margine sau de cristale. Victima catara un diedru, la dreapta de singura protectie din lungime.

Investigatii

4 p89 Investigatiile au confirmat ca o coarda s-ar fi taiat la fel in circumstantele date. Ambii cataratori erau foarte capabili, insa la inceputul carierei de multi-pitch.

Orientarea

4 p89 Matthes Crest nu este recomandat cuiva fara experienta alpina. Oricum, un astfel de traseu, nu se preteaza la testarea limitelor echipamentului.

Descatarare

4 p89 Sunt foarte importanta calitatile legate de orientare si gasirea liniei corecte. La fel de importante sunt aptitudinile in ce priveste traverseurile si descatararea.

Questions