minte9
LearnRemember



Sondarea

Esuarea in gasirea locatiei corecte este a doua mare greseala a incepatorilor (dupa aceea de a uita sa mute dispozitivul pe modul primire). Este natural sa crezi ca l-ai gasit, doar ca sa vezi, dupa 5 minute de sapat furios, ca ai gresit. Iti ia 10 secunde sa sondezi o zona de 2 x 2 m, si 10 min sa sapi o suprafata de dimensiunea asta. O sonda poate localiza victima mult mai repede decat lopata. Saparea ia foarte mult timp, mai ales in zapada tare, ca cimentul. Sondeaza verdical pe suprafata pantei, nu oblic. Dupa ce ai localizat semnalul maxim, sondeaza intr-o spirala crescanda, pana cind gasesti victima. Lasa sonda pe loc, si incepe sa sapi mai jos de ea.

Saparea gresita

Multa lume sapa gresit. Stau deasupra victimei, sapand vertical, facand groapa mult prea mica. In primul rand, o victima ingropata se chinuie sa respire pentru ca zapada apasa pe plamani si diafragma. Salvatorii stand deasupra accentueaza aceasta problema. Din aceste motive, trebuie sa sapi mai jos de victima, apoi orizontal pentru a ajunge la ea. In plus, vei avea nevoie de mult mai mult loc decat crezi, pentru a acorda primul ajutor.

Saparea corecta

Lasa proba pe loc. Sapa mai jos de victima, functie de cat de adanca e ingropata victima. Sapa apoi orizontal pentru a ajunge la victima. Cu mai multe persoane, asezarea trebui sa fie in eventai. Persoana din varful evantaiului va efectua munca cea mai grea, asa ca e necesara rotirea periodica. Nu ridica zapada, doar mutarea la vale necesita mai putin efort.

Salvarea fara DVA

Cel mai rau lucru pentru salvatori este cautarea fara dva. Nu e ca si cum ai cauta acul in carul cu fan, e ca si cum l-ai cauta cu un ac. Nu e de mirare ca foarte putine victime (complet ingropate si fara dva) supravietuiesc. DVA-ul este ieftin, comparativ cu viata umana, cu atat mai mult viata ta. Chiar daca nu-ti salveaza viata, o salveaza pe a celorlalti. Nu vor trebui sa caute toata noaptea in teren periculos. Este responsabilitatea oricum sa poarte DVA, chiar si cand calatoreste singur.


  Last update: 240 days ago