ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Avalansele in placi (uscate, de vant)

Acest tip de avalansa e raspunzator pentru uciderea majoritatii victimelor. O placa aluneca pe stratul de dedesupt, ca o revista care aluneca pe masa. O zona tipica de avalansa in placi are 60 cm adancime si 60 m latime.

Viteza

Ajunge la 30 km / ora in primele 3 secunde, dupa care accelereaza rapid la 130 km/h. Legaturile care tin placa in loc se fractureaza cu o viteza de 350 km/h. Avalansa e declansata atunci cind greutatea stratului superior rupe stratul slab.

Declansatorii naturali

Pot fi: vantul puternic, zapada in exces, ploaia, cornisele. De remarcat ca placa nu trebuie sa fie neaparat dura. E suficient sa fie relativ mai intarita decat stratul inferior.

Pulver

Acestea pleaca de obicei dintr-un punct, apoi se raspira intr-un evantai. Putini oameni sunt ucisi de astfel de avalanse. Sunt relativ mici, si de obicei se fractureaza sub tine, nu deasupra.

Alpnistii

Totusi nu trebuie subestimate, victima poate cadea in prapastie. Sau sa fie ingropata adinc atunci cind este surprinsa intr-o capcana (vale ingusta). Majoritea victimelor sunt din randul alpinistilor. Acestia sunt prinsi in avalanse naturale care se rup deasupra, in special primavara.

Cornisele

Cornisele au un obicei urat de a se rupe mult mai departe decat te astepti. Desi se simte ca teren solid, de multe ori sub noi e doar aer. Ca si regula niciodata nu se paseste pe o margine fara a fi asigurat in coarda.

Avalansele ude

Apar atunci cind soarele, ploaia sau vinturi calde permit apei sa se infiltreze. Avalansa uda coboara cu viteza mai redusa, 15 - 30 km/h. Putini oameni sunt in zona cand zapada e uda.

Questions    
Forte implicate
        A B C D E F
🔔
1/8