minte9
LearnRemember



Fortele

Pentru ca o placa sa se rupa este necasar sa fie depasite fortele care tin stratul pe loc: 1) Legatura dintre cristale la limita de rupere a placii (cea mai importanta) 2) Forta de frecare dintre placa si stratul de baza 3) Forta de ancorare a diferitelor obstacole

Punctele declansatoare

Doar pentru ca la un test placa nu pleaca nu inseamna ca in alta zona e la fel. Zapada de deasupra unei ancore (copac), e mai stabila decat cea de sub ancora.

Propagare

Doar stresul exercitat nu e suficient pentru a declansa avalansa. Trebuie luat in calcul si propagarea socului.

Analogie

Cu alte cuvinte, doar un pumn nu poate porni o bataie. Nu se porneste o bataie generala daca tensiunea acumulata nu e suficienta.

Puntea

Daca stam pe o saltea aceasta se deformeaza sub greutatea noastra. Daca insa folosim o placa solida, tensiunea este impartita pe o suprafata mai mare. Salteaua se deformeaza mai putin.

Punte extinsa

La fel si cu stratul de zapada, un strat mai tare face o punte mai extinsa. Este mai greu de declansat o avalansa (cazul schiorilor).

Mai periculos

Vestea proasta e ca, odata declansata, avalansa e mult mai mare si mai periculoasa. Placile slabe tind sa se rupa sub noi. Cele tari consolidate se rup deasupra noastra.

Timpul scurs de la ultima furtuna / Timpul

In prima zi, avalanse frecvente dar de dimensiuni mici. Dupa 3 zile, avalanse mai mari, insa mai rare. Dupa 5 zile, avalanse mai mari, insa improbabile.

Schimbarile bruste

Zapada, ca si oameni, detesta schimbarile bruste. Avalansele sunt active cand temperatatura creste sau scade brusc. Cind ploua, cind sunt vinturi puternice.

Vantul

Putem avea depuneri de 60 cm in 2 ore? Cu siguranta, atunci cind vintul bate cu putere si muta zapada.

Conurile de zapada

Conurile de zapada din jurul tufelor indica stabilitate in stratul superior de zapada. Nu ne spun insa nimic despre straturile inferioare.


  Last update: 242 days ago