ALPINISM

MINTE9
REMEMBERS
Zgomotul

Avalansa nu e declansata de zgomot. Sunt foarte rare cazurile in care avalansa a fost declansata de elicoptere. Si atunci, doar in conditii extrem de instabile. Chiar si cu explozibil, avalansa e declansata de unda de soc. In cele mai multe cazuri, declansarea e provocata chiar de victima sau de cineva din grup.

Pulver

Avalansele periculoase nu sunt datorate zapezii neconsolidate. Acest tip de avalansa face putine victime. Cind vorbim de avalanse, ne referim la zapada consolidata. Zapada se sparge si aluneca in placi.

Din senin

Avalansa nu loveste din senin. Traznetul loveste din senin. In cazul avalanselor naturale exista semnale clare de instabilitate. Marea majoritatea a victimelor mor in avalanse declansate chiar de ei.

Fuga

Nu poti scapa de avalansa daca fugi. O avalansa medie are viteza intre 60-120 km/ora. In plus avalansele declansate natural, ce vin de sus, fac putine victime.

Pozitia in zapada

Saliva nu te ajuta sa-ti determini pozitia. Nu conteaza cum esti ingropat, cu capul in jos sau invers. Nu te poti dezgropa. Imediat ce avalansa se opreste esti zidit in zapada, ca in ciment.

Questions    
2. Noroc sau indemanare
01 . Mituri
Last update:   13-09-2021

        A B C D E F
🔔
1/5