Memory.app

ACCIDENTE


Embeded
Rand

INCIDENTE SI ACCIDENTE MONTANE

N∘161  


2021-01-02 18:40:21
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de vara (chiar daca este pe ghetar), In Romania 2013


Evenimentul s-a produs pe o vale de pe abruptul prahovean al Bucegilor. Grupul a fost format din 3 persoane, din care doar una mai parcursele traseul, iar celelalte două nu mai parcurseseră niciodată o vale de abrupt. Când grupul a ajuns la punctul de unde începe valea, a constatat că valea este încă acoperită cu zăpadă. Deși participanții nu aveau colțari + pioleți (ci doar căști), au decis să încerce totuși traseul. Inițial deplasarea a fost foarte facilă și de aceea s-a decis continuarea. Mai sus, însă, panta a devenit mult mai abruptă și zăpada mult mai tare, ceea ce a făcut înaintarea foarte dificilă și riscantă doar la bocanc. Grupul a ajuns cu bine sus în platou, însă a trebuit să găsească modalități alternative de ieșire din firul văii, pentru că de la un punct încolo ar fi fost extrem de riscant să continue în bocanci pe zăpadă.

Decizia corectă ar fi fost ca grupul să abandoneze traseul din start, când a văzut zăpadă pe vale, dat fiind că nu avea echipamentul necesar pentru parcurgere în astfel de condiții (colțari + piolet). Un factor a fost și falsa încredere avută de cele 2 persoane fără experiență pe astfel de trasee în cea de-a 3-a persoană, care avea mai multă experiență și care nu a spus că traseul trebuie abandonat. Concluzia este că, uneori, chiar și persoanele experimentate întâmpină dificultăți în a realiza că traseul planificat de acasă trebuie abandonat sau reconfigurat.


Subiectul unui eveniment
Tura informala intre cunoscuti (de ex intre prieteni)
Cunoscut in totalitate cel putin unui participant la tura (fusese parcurs deja)
A fost un eveniment nu un accident
Nu a fost alertat Salvamontul
Conditii meteo / Bune - stabil
A fost un eveniment nu un accident - nu a necesitat evacuare

Next🔔
1/5