CATARARE

  minte9
reminderEmbeded
Random

INCIDENTE SI ACCIDENTE MONTANE

N∘152  


2020-11-16 20:16:23
Drumetie montana pe trasee marcate, In Romania 2020


Alunecare pe gheata de la aprox 50-100m sub iesirea in Portita Vistei. Versant nordic, acoperit de zapada inghetata, foarte dura. Victimele erau echipate cu coltari, una dintre victime avea piolet; fara coarda si casca. Din relatarea victimei care a supravietuit, la un moment dat a intervenit o alunecare in care au fost antrenate ambele persoane implicate. Una dintre victime a alunecat doar cateva zeci de metri, reusind sa agate cu coltarii un colt de stanca, remanand imobilizata cu traumatisme in zona coloanei. Cealalta victima a alunecat pe gheata aproximativ 300m verticali, caderea provocandu-i leziuni incompatibile cu viata. La primele apeluri de urgenta raspunsul initial a fost ca elicopterul solicitat nu poate interveni din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Vremea in zona era perfecta, stabila, cer senin si fara vant. Elicopterul a ajuns intr-un final la victima dupa aprox 3 ore, ramane un mister de ce in primele 2 ore interventia lui a fost refuzata.

Reevaluarea constanta a conditiilor, riscurilor si pericolelor ce pot aparea pe un traseu aparent accesibil initial. Gradul de dificultate al traseului ar trebui sa fie accesibil tuturor persoanelor implicate in parcurgerea lui.


Martorul unui accident intamplat cuiva din afara grupului tau
Tura informala intre cunoscuti (de ex intre prieteni)
Cunoscut in totalitate cel putin unui participant la tura (fusese parcurs deja)
Nivelul capului si al fetei, Nivelul gatului, Coloana, Bust, Membrele superioare (brate si maini si articulatii), Membrele inferioare (picioare, laba piciorului, articulatii)
La nr de telefon 112
Conditii meteo / Bune - stabil
Victima / victimele au fost evacuate de Salvamont via elicopter
Anul: 2020

Next