Minte 9 .com
MEMORY App
 


Embeded
Rand

INCIDENTE SI ACCIDENTE MONTANE

N∘143  


2020-10-29 10:10:34
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de vara (chiar daca este pe ghetar), In strainatate 2018


Ghidam o clienta intr-un traseu alpin. La finalul turei, inainte de a ajunge pe ghetar, am coborat-o 60m pan in zona sigura peste bergshrund unde urma sa ma astepte. Urma sa recuperez coarda si sa fac doua rapeluri de 30m. In timp ce dadeam instructiuni clientei am instalat primul rapel, am inceput sa cobor (vreo 30-40cm) si am simtit o senzatie ciudata in mana: unul dintre fire parea ca se misca in directa opusa decat eram obisnuit. Am oprit rapelul si am verificat de unde provenea senzatia. Trecusem doar unul dintre fire prin dispozitiv. Senzatia ciudata in mana provenea de la cel de-al doilea fir care 'curgea' prin palma si prin inelul de rapel. Am corectat eroareea si am efectuat cele doua rapeluri.

Verifica (cel putin vizual) intotdeauna corecta aranjare a corzilor in dispozitivul de rapel. Efectuand aceeasi manevra de sute de ori, fiind concentrat pe siguranta clientului si lasand automatismele personale sa isi faca treaba nu inseamna ca nu pot exista erori. Intotdeauna verifica tranzitiile care implica manevre de siguranta personala!


Subiectul unui eveniment
Tura comerciala (incadrata de un ghid, instructor)
Cunoscut in totalitate cel putin unui participant la tura (fusese parcurs deja)
A fost un eveniment nu un accident
Nu a fost alertat Salvamontul
Conditii meteo / Bune - stabil
A fost un eveniment nu un accident - nu a necesitat evacuare

NextAvalanse
🔔
1/5