Embeded
Random

INCIDENTE SI ACCIDENTE MONTANE


2021-12-07 10:20:58
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de vara (chiar daca este pe ghetar), In Romania 2021


Evenimentul s a întâmplat în peretele Coștilei , in traseul Hornul din peretele Coștilei in a 2lc eu fiind secund! A fost un ghinion crunt, fix când voia să asigure Intr o fisura cu o nuca s a rupt tot pragul de la picioare cu el și a venit pe spate cca 6m(acolo asigurase ultima oara) (intermediar cum plecase în lc2 apucase să asigure la un piton existent) m a depășit cu inca cca 4 m și a rămas practic în acel piton, ajungand la baza hornului!

Neșansa
N∘173

2021-11-12 23:54:21
Schi freeride, In Romania 2021


Era cald, a fost probabil prima zi in care au inceput sa curga avalanse mari de topire in acel sezon la Balea. Cand schiam pe vale, o avalansa a pornit spontan de pe o fata cu expunere estica. Pe colegul meu de tura l-a ingropat partial (pana la piept, din fericire a ramas cu capul in sus).

Daca eram cu cativa metrii mai sus sau daca alunecam mai greu puteam sa murim. Cu toate astea ne-a prins bine tot ce s-a intamplat. Decizia de a schia pe vale a fost luata superficial, fara a considera cu adevarat conditiile. Am subestimat terenul si a fost 100% greseala mea si a colegului.
N∘172

2021-10-28 18:23:58
Escalada pe stanca in trasee echipate (pitoane, spituri) de 1 singura lungime de coarda, In Romania 2021


Accidentul s-a întâmplat la escalada datorita mai multor circumstanțe, dar cea mai importanta a fost ca traseul avea 30 de m și Cataratorul avea coarda de 40 de m. La Ampoita la Rae 2021 Unul din cei mai buni cățărători din concurs a luat niște decizii greșite una după alta și care au dus la căderea din perete 20 de m.

Cum un accident se întâmplă din mai multe cauze în situația de fata faptul ca traseul avea mai mult decât lungimea corzii, a necesitat oprirea pe o platforma. A doua greșeală a fost ca a tras toată coarda prin bucle de jos rămânând fără nici o protecție, iar a 3-a e ca a coborât într-o singura protecție, cu carabiniera fără filet și care nu a fost verificata în prealabil, mai ales ca avea o sarma de blocare a chingii. Practic din motive necunoscute (fie din vina Cataratorului fie a organizatorului sau a celui care a echipat traseul) chinga de la carabiniera aceea stătea doar în sarma de blocare. Din graba sau neatenție nu a verificat chinga și s-a lăsat în carabiniera. Bineînțeles sarma a cedat și cum nu mai avea nici o protecție dedesupt, a căzut pana jos.
N∘171

2021-10-28 17:50:28
Escalada pe stanca in trasee echipate (pitoane, spituri) de 1 singura lungime de coarda, In Romania 2020


Cataratorul si filatorul nu aveau contact vizual, cataratorul avea nevoie de coarda asa ca a cerut coarda folosind expresia "da-mi te rog liber" filatorul a inteles ca trebuie sa il scoata din dispozitivul de filat, a confirmat verbal cu partenerul "sa iti dau liber?" cataratorul a reiterat aceeasi expresie, la fel si filatorul, toate acestea repetandu-se de cateva ori deoarece filatorul era un pic contrariat si se astepta ca treaseul sa nu fie finalizat. In cele din urma filatorul a scos coarda din dispozitivul de filat si i-a spus cataratorului "te-am scos", moment in care cataratorul a inteles situatia in care se afla si a prins cu mana o bucla echipata din traseu si i-a cerut filatorului sa il asigure din nou. Nu s-a intamplat nimic, dar cataratorul fiind neasigurat s-ar fi putut intampla sa cada pe jos.

La escalada este mult mai sigur ca filatorul sa nu scoata din dispozitivul de filat cataratorul pana cand acesta nu ajunge inapoi pe sol. Catarand cu alte persoane decat partenerul uzual se poate intampla ca termenii folositi sa aiba o insemnatate diferita.
N∘170

2021-10-02 15:52:02
Drumetie montana pe trasee marcate, In Romania 2015


Tura de toamna tarzie in Cozia catre cabana Cozia, inceputa tarziu la ora 3 dupa amiaza; grup de mai multe persoane dintre care niciuna nu mai facuse traseul; una din persoane dupa lasarea intunericului de la oboseala si din cauza ca se facuse intuneric, a avut un atac de panica ; s-a reusit in cele din urma ajungerea la cabana.

Nu se pleaca tarziu pe traseu , mai ales unul pe care nu l-a mai parcurs nici un participant in prealabil.
N∘169Formular: clubulalpinroman.net/formaular-incidente-si-accidente-montane
Rezultate in Excel: docs.google.com/spreadsheets/d/1tYxR84...
Rezultate in PDF: drive.google.com/drive/folders/1l2BA...
Statistici si grafice: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf...
Circumstante si concluzii: minte9.com/accidente/arhiva